Her sporun kendine has ekipmanları var ve bu ekipmanları, ekipmanların üzerindeki parçaları tanımadan sporu yapabilmek pek de mümkün değil. Kullandığınız ekipmanı tanımak hem sporu daha iyi yapmanızı sağlıyor hem de yaşanabilecek olası sorunlarda problemi kolayca analiz etmenizi mümkün kılıyor.
Paten sporuna ilgi duyan ve iyi bir seviyede paten kaymak isteyenlerin de pateni ve pateni oluşturan parçaları iyi bir şekilde tanıması gerekiyor. Bu yazımızda paten parçalarını tanıtacak ve parçaların teknik özellikleriyle ilgili detaylar vereceğiz.
Hangi paten ile başlamalıyım sorunun cevabı için tıklayınız!
Tekerleklerin sertlikleri birbirinden farklıdır. Sert yapıdaki tekerleklerle daha yüksek hızlara çıkılabilir ve bu tekerlerin dayanıklılığı daha fazladır. Öte yandan yumuşak tekerler ise yol tutuşunu artırmak isteyenler tarafından tercih edilir. Ayrıca zemin bozuksa sert tekerler bu durumdan daha az etkilenirken yumuşak tekerler denge kaybına neden olabilir. Yumuşak tekerlerin en önemli dezavantajı ise sert tekere göre daha yavaş olmasıdır.
Tekerleklerin sertliği “A” ile gösterilir. Genel aralık 78A ve 93A arasındadır. Sayı yükseldikçe sertlik de artar. Paten satın alırken bu değere bakarak istediğiniz yapıda bir paten edinebilirsiniz.
Paten tekerleklerinin iç kısmında rulman adı verilen parçalar bulunmaktadır. Bu parçalar sayesinde mil ile teker arasındaki sürtünme en aza indirilir ve tekerlerin daha rahat bir şekilde hareket etmesi sağlanır. Rulmanlar “ABEC” ve “SG” kodlarıyla belirtilir. Genel olarak ABEC 5, 7 ve 9 rulmanların ideal olduğunu söylemek mümkündür. Her tekere iki adet rulman takılır ve bu iki rulmanın arasına bir adet pul yerleştirilir.
ABEC değeri rulmanın toleransına göre verilmektedir. Yüksek değerde devir sayısı artacağı için paten daha hızlı gider. Ancak artan değerle birlikte rulmanın darbelere karşı gösterdiği direnç de azalır. Bu nedenle agresif paten kayma türünü benimseyenler daha düşük ABEC değerine sahip rulmanları tercih eder.
Patenin ana gövdesi olan bot, ayağın rahat olmasını ve dış etkenlerden korunmasını sağlar. Botun etrafını saran sert plastik “shell” olarak adlandırılır. Bu sert kısmın içinde daha yumuşak ve ayağın rahat olmasını sağlayan “liner” adlı bir iç katman yer alır. Botun bilek kısmında yer alan ve hareket olanağı sağlayan parça ise “cuff” olarak anılmaktadır. Özellikle agresif ve urban patenlerde botun taban kısmına darbeleri absorbe etmek amacıyla silikon yerleştirilmiştir.
Paten çeşitlerini incelemek için tıklayınız!
Patenin en önemli parçalarından biri frendir. Freni yeterince iyi olmayan bir patenin güvenli bir sürüş deneyimi sunması mümkün olmaz. Patene yeni başlayanların ilk öğrenmesi gerekenlerden biri topuk freni ile yavaşlama ve durmadır. Genellikle sağdaki patenin topuk kısmında kullanılır. Pateni agresif şekilde kullananlar ve slalom yapanlar paten freni kullanmaz çünkü paten freni hareket kabiliyetlerini kısıtlar. Genellikle fitness türü patenlerde kullanılır.
Paten tekerlerinin takıldığı yere “frame” adı verilir. Tekerler miller aracılığıyla frame’e tutturulurlar. Bu miller ise “axle” olarak adlandırılmaktadır. Frame, botun ön ve arkasından iki adet vidayla tutturulur ve bunlara da “frame bolt” denilmektedir. Genelde Agresif yapıdaki patenlerin frame bölümleri urban, slalom ve agresif olarak adlandırılan frame’ler ile değiştirilerek kullanılır.
Size tekerlekler üzerinde, sporu eğlence ile buluşturmayı vadediyoruz!
Sağlığınız için, sosyal hayatınıza yeni bir renk eklemek için ya da yeni bir hobiye merhaba demek için; nedeniniz her ne olursa olsun, süreç çok eğlenceli, sonuç ise çok başarılı olacak.
Patenini, kaykayını ya da bisikletini alıp hemen aramıza katılmak için şu andan daha doğru bir zaman yok. Aklına takılan tüm sorular için, telefonun ucundayız.